fbpx

Iskiaskipu on hankala selkävaiva, jonka aiheuttajana on useimmiten puristuksiin jäänyt iskiashermo. Iskiashermokipu säteilee pakaraan, takareiteen, reiden ulkosivulle ja/tai jalkaterään. Se on usein voimakkaampaa kuin tavallinen selkäkipu ja voi kestää viikkoja, jopa kuukausia.

Iskiaskipu

Iskiashermo on kehon suurin hermo. Se lähtee alaselästä, kulkee syvällä pakarassa, ja sieltä etenee reiden kautta aina jalkaterään saakka.
Iskiaskivun oireisiin kuuluu:

 • alaselän ja lantionseudun polttava kipu
 • kipu, joka säteilee alaselästä jalkaan
 • toispuoleinen kipu
 • pohkeen ja takareiden kireys
 • pistelevä tunne hermon kulkualueella
 • alaraajojen puutuminen
 • kipu, joka pahenee asentoa vaihdettaessaIskiashermosäryn syyt

Tavallisin syy on välilevytyrä. Välilevyt sijaitsevat selkänikamien välissä ja toimivat eräänlaisena selkärangan ”iskunvaimentimena”. Lannerangan alimpien nikamien välilevyjen keskuksen hyytelömäinen aine saattaa pullistua tai vuotaa ulos ja ärsyttää iskiashermoa. Joskus iskiashermo saattaa jopa tulehtua happaman sisusaineen vaikutuksesta. Syy välilevyn pullistumiseen on usein kovassa fyysisessä rasituksessa tai vääränlaisessa nostotyylissä.

Lisätietoa selkävaivojen syistä ja juurisyistä löytyy aikaisemmasta blogipostauksesta.

Kun ihminen ikääntyy, välilevyt madaltuvat ja niiden kimmoisuus heikkenee. Kyse on aivan luonnollisesta rappeutumisesta, mutta se voi myös johtaa iskiashermon ärsytykseen tai puristuksiin jäämiseen.

Muita iskiaskivun syitä:

 • spinaalistenoosi eli selkäydinkanavan ahtauma
 • selkänikaman murtuma
 • raskauden aikainen lantion asennon muutos
 • lonkkanivelen kipu tai SI-nivelen lukkiutuminen
 • liiallinen istuminen tai autolla ajaminen kiristyttävät lantion seudun lihaksia, jolloin ne voivat puristaa ja ärsyttää iskiashermoa

Mikä avuksi, kun iskiaskipu vaivaa?

Iskiaskivuissa ei kannata jäädä makoilemaan vaan lähteä liikkeelle heti kun kipu antaa myöden. Toipumista nimittäin edistää kevyt liikunta kuten kävely, uinti ja venyttely. Tarvittaessa voi ottaa tulehduskipulääkettä, etenkin, jos kipu haittaa nukkumista. Hermojuuren puristustilassa ei suositella manipulaatiohoitoja (siis naksauttamista).

Jos iskiaskivun taustalla on välilevyn pullistuma, se paranee yleensä itsestään ajan myötä. Kolmessa kuukaudessa noin 90% välilevytyristä imeytyy itsestään pois. Perinteisesti  iskiaskipua hoidetaan särkylääkkeillä, mutta tilanteen niin vaatiessa lääkäri voi määrätä tulehduskipulääkettä, lihasrelaksanttia tai muita keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Opioidilääkkeitä voidaan määrätä voimakkaassa hermojuurikivussa. Välilevytyrän leikkaushoito on harvinaista; leikkaukseen joudutaan turvautumaan vähemmässä kuin yhdessä kymmenestä tapauksista.

Iskiaskipua voidaan hoitaa akupunktiolla.

Akupunktiosta apua iskiaskipuun

Kun kärsii kivusta, pelkkä ajatuskin neulalla pistämisestä tuntuu vastenmieliseltä ja jopa järjen vastaiselta. Suurin osa ihmisiä kokee verikokeen otonkin epämiellyttävänä. Akupunktio voi kuitenkin helpottaa iskiaskipua huomattavasti ja auttaa selän kuntouttamisessa.

Akupunktion tehoa iskiaskivun hoidossa on tutkittu tieteellisesti. Esimerkiksi vuonna 2015 tehtyyn tutkimukseen osallistui lähes 2000 iskiaskivusta kärsivää potilasta. Tutkimuksessa saatiin selville, että akupunktio vähensi osallistuneiden kipua ja että sen vaikutus oli samaa luokkaa kuin tavanomaisessa lääkehoidossa.

Toisessa tutkimuksessa todettiin, että akupunktion vaikutus iskiaskipuun oli tehokkaampaa kuin pelkässä lääkehoidossa.

Vuosina 2008-2015 tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että akupunktion tuoma apu kroonisen kivun lievityksessä on pitkäkestoista (yli 12 kuukautta), kun tehdään 6-15 hoidon sarja.

Mihin akupunktion vaikutus perustuu?

Akupunktion teho selkäkivun hoidossa perustuu hermoston toimintaan. On todettu, että akupisteisiin asetetut neulat stimuloivat tiettyjä aivojen alueita ja sen seurauksena paikallinen kipu lievittyy ja paraneminen nopeutuu. Iskiaskivun hoidossa käytettävien pisteiden hoitaminen neuloilla saa aikaan eräänlaisen puolustusreaktion kehossa. Tämä vapauttaa kipua lievittäviä välittäjäaineita, parantaa alueen verenkiertoa ja estää uusien vaurioiden kehittymisen.

Joskus sanotaan, että akupunktion vaikutus perustuu placeboon. Placebolla voi kyllä vaikuttaa meihin ihmisiin, mutta se ei riitä selittämään sitä, miksi akupunktiohoito vaikuttaa myös eläimiin. Akupunktiota on kuitenkin käytetty menestyksekkäästi myös eläinten, erityisesti koirien ja hevosten selkä- ja lonkkavaivojen hoidossa. Jos se toimii eläimillä, miksei myös meillä ihmisillä?

Akupunktio on tehokas apu iskiakseen, muihin selkävaivoihin sekä monenlaisiin kipuihin ja kolotuksiin. Tervetuloa akupunktiohoitoon tai hierontaan vastaanotolleni Helsingin Kallioon. Kysy lisää tai varaa aika hoitoon.

Kun iskiaskipu vaivaa, akupunktio on tehokas apu siihen.

Lähteet:

www.paindoctor.com
www.selkakanava.fi
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.aafp.org