fbpx

Selkäkipu vaivaa monia. Yli joka kolmannella työikäisellä suomalaisella on viimeisen vuoden aikana ollut alaselän kipua ja joka kymmenes on käynyt lääkärissä selkäsäryn vuoksi. Selkäkipu on ollut ihmiskunnan seuralainen jo historian alkuhämärissä. Se on hinta siitä, että me ihmiset voimme kävellä pystyasennossa. Merkkejä selkärangan rappeutumisesta ja selkävaivoista on löytynyt jo Neanderthalin ihmisistä ja Egyptin faaraoista. Kyseessä ei siis ole uusi ongelma, vaan jotain sellaista, jonka kanssa on painittu jo tuhansia vuosia.

Noidannuolen aiheuttama selkäkipu

Kaikki tunnistavat, mistä on kyse kun kansantajuisesti puhutaan noidannuolesta. Nimessä ei ole mitään lääketieteellistä, sillä se pitää sisällään monenlaisten selkävaivojen kirjon. Yleensä noidannuoli iskee jonkin pienen, arkisen ja varomattoman liikkeen yhteydessä. Se voi laueta sukkia pukiessa, hampaita pestessä, kun kumarrutaan lavuaarin ylle tai kun nostetaan jotain.

Helpottava uutinen on jo se, että noidannuoli ei yleensä ole vakava tila. Huonompi uutinen sen sijaan on, että noidannuolen kipu voi olla elämää ja toimintaa rajoittava ja se voi viedä sängyn pohjalle päiväkausiksi. Itse asiassa noidannuolen takia vuoteeseen jääminen ei ole lainkaan hyvä idea. Parempi on yrittää sitkeästi jatkaa tavanomaisia askareitaan. ”Liike on lääke”, sanotaan ja se pätee myös noidannuoleen. Kevyt liikkuminen on hyväksi, myös hieronnasta voi olla apua. Akupunktio voi auttaa rentouttamaan lukkiutuneita lihaksia.

Joskus sanotaan, että aika parantaa noidannuolen. ”Se, millä vaivaa hoidetaan, ei vaikuta parantumiseen suurestikaan. Noidannuolen kohdalla on nimittäin sama juttu kuin flunssassa: molemmat paranevat hoidon kanssa kahdessa viikossa ja ilman hoitoa 14 vuorokaudessa.” Mahtaakohan tämä olla kaikissa tapauksissa totta? Kokemuksesta voi sanoa, että akupunktion kohdalla tilanne on toinen. Hyvin usein asiakkaat kokevat helpotusta selkäkipuun jo heti hoidon jälkeen.

Selkäkipu on usein lihasperäistä

Noidannuolen syy on useimmiten suojajännitys. Se on eräänlainen fyysinen virhearvio, jossa keho ja hermosto tulkitsevat tapahtuneen liikkeen selkärankaa uhkaavaksi ja lyö päälle jännityksen alueella oleviin lihaksiin. Itse suojajännitys on harmiton, mutta se voi olla merkki taustalla piilevästä vaikeammasta vaivasta.

Hyvin usein selkäkivut ovat lihasperäisiä ja niiden syy voi olla työergonomiassa ja nykyaikaisessa elämäntyylissä. Nykyisin ihmiset istuvat liikaa ja liikkuvat liian vähän. Tämä epäterve suhde heikentää selän ja lantioseudun lihasten kuntoa ja tämän seurauksena voi tuntua siltä, että ”selkä on jumissa” tai että se kipeytyy. Myös vääränlainen nostamistyyli rasittaa selän lihaksia ja voi saada aikaan venähdyksiä ja selkäkramppeja.

Tupakointi vahingoittaa terveyttä ja lihasten kuntoa, lisäksi se heikentää verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Tupakointi siis voi lisätä selkäkipua. Ruokavaliolla on myös oma osuutensa; toisaalta se vaikuttaa kehon ja lihasten kuntoon, toisaalta ylipainokin aiheuttaa paljon terveysongelmia, myös selkäkipuja.

Lantioseudulla on tärkeä rooli selkävaivojen synnyssä. Lantion virheasennot saavat aikaan selkäkipuja. Myös ristiluun ja suoliluun välissä oleva SI-nivel voi lukkiutuessaan aiheuttaa risti- ja alaselän kipuja, jopa iskiasta. Jatkuva istuminen voi lyhentää lonkankoukistajia, mikä taas saa aikaan kävellessä tai juostessa pahenevia alaselkäkipuja.

selkäkipu akupunktio noidannuoli helsinki kallio sörnäinen vallila töölö kalasatama

Selkäkivun juurisyyt

Kaivaudutaanpa syvemmälle selkäkipujen syihin.. Kiinalaisen lääketieteen perinteessä selkävaivoja hoidetaan usein jaloissa olevien pisteiden avulla. Selkävaivojen suurin syy voi olla jaloissa, ovathan ne kehomme tukipilarit. Jalkojen lihakset, nivelet, jänteet ja kalvorakenteet muodostavat kokonaisuuden, jonka päällä kehomme lepää. Jos jalkaterässä, nilkoissa, polvissa tai lonkissa on ongelmia, on miltei varmaa, että ne nousevat kineettistä ketjua pitkin ylös lantioon ja sitä kautta selkään. Esimerkiksi lättäjalkaisilla selkäongelmat ovat varsin yleisiä. Näissä tilanteissa selkäkivun ohella on oleellista hoitaa myös juurisyytä parantamalla jalkojen kuntoa esimerkiksi jalkaterien lihasten tilaa.

Myös tässä ylipaino on ongelmallinen. Suuri kehon paino rasittaa jalkateriä ja se voi aiheuttaa jalkaholvien madaltumisen tai jopa romahtamisen, joka taas aiheuttaa ongelmia muualla alaraajoissa ja myöhemmin selässä. Ylipaino rasittaa nilkkoja tai polvia, mikä voi johtaa jälleen selkäkipuihin. Siksi selkäkipua hoidettaessa on oleellista huomioida kivun taustalla piilevät syyt ja pyrkiä hoitamaan niitä.

Välilevyn pullistuma eli välilevytyrä

Hankalampi selkävaiva on silloin, kun se johtuu välilevy-ongelmista. Selkäranka koostuu nikamista, joita erottavat välilevyt. Ne pitävät nikamia paikoillaan ja mahdollistavat selkärangan liikkuvuuden sekä jakavat rankaan kohdistuvaa kuormitusta suuremmalle alueelle.

Välilevyt sisältävät hyytelömäistä ainetta, joka saa aikaan sen liikkuvuutta parantavat ja iskuja vaimentavat ominaisuudet. Välilevytyrä voi saada alkunsa fyysisestä ponnistelusta, kuten kovasta treenaamisesta tai vaikkapa maastavedosta. Tällöin levyn sisällä oleva hyytelömäinen aine siirtyy voimakkaasti kohti levyn takaosaa ja aiheuttaa levyn pullistumisen tai repeämisen.

Välilevyongelmia voivat saada aikaan myös muut tekijät, kuten runsas istuminen, perinnölliset tekijät tai ikä. Välilevyn pullistuma häiritsee selän hermoja ja saa aikaan alaraajoihin säteilevää selkäkipua, puutumista ja lihasten heikkoutta. Esimerkki tällaisesta kivusta on iskiaskipu. Lisää asiaa iskiaskivusta löytyy toisesta blogitekstistä.

Välilevytyrän hoito

1900-luvulla välilevyongelmista kärsivät päätyivät useimmiten leikkauspöydälle, mutta nykyään vain noin 15% välilevytyristä hoidetaan leikkaushoidolla. Yleensä suositaan pehmeämpää hoitoa, johon kuuluu kipulääkkeitä, fysioterapiaa sekä ergonomia- ja liikuntaohjeita. Nämä saavat useimmilla aikaan loistavia tuloksia. Myös akupunktion vaikutuksesta välilevytyrän hoidosta on erinomaista näyttöä.

Muita selkävaivoja

Selkäydinkanavan ahtauma on harvinaisempi vaiva, jossa selkänikamien renkaiden muodostama selkäydinkanava ahtautuu ja puristaa selkäydintä tai yksittäinen hermojuuri jää puristuksiin. Selkäydinkanavan ahtauma on yleisempi vanhemmilla ihmisillä ja se on seurausta selkärangan rappeumamuutoksista. Ensioireena on kävellessä tuntuva puristus reisilihaksissa. Muut oireet ovat kävellessä tuntuva kipu sekä puutuminen ja pistely reisissä, jotka helpottavat istuttaessa tai etunoja-asennossa.

Myös tähän vaivaan akupunktio voi tuoda helpotusta, koska akupunktiohoidossa aktivoidaan jalassa kulkevia hermoratoja ja kanavia.

Selkärankareuma

Noin 1% suomalaisista sairastaa selkärankareumaa. Se on tulehduksellinen selkäsairaus, jonka ensimmäinen oire on vähitellen alkava ja hitaasti paheneva selkäkipu, joka voimistuu levätessä ja herättää usein aamuyöstä. Selkärankareuman kipu hellittää rasituksessa. Selkärankareuman kipu pahenee vuosien myötä ja lopulta se johtaa selkärangan jäykistymiseen ja etukumaraan asentoon.

Akupunktiohoidon vaikutusta selkärankareuman hoidossa on tutkittu tieteellisesti. Tutkimuksen tulokset ovat rohkaisevia: kolmen kuukauden akupunktiohoito vähensi tehokkaasti selän kipuja ja paransi elämänlaatua.

Milloin lääkäriin, kun selkäkipu vaivaa?

Selkäkipu voi olla merkki myös vakavammasta tilasta. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä heti, jos oireisiin kuuluu

  • ulosteen pidättäminen tai virtsaaminen ei onnistu
  • kova vatsakipu
  • alaraajat alkavat heikentyä, puutua tai menevät tunnottomaksi
  • sietämätön kipu, joka ei hellitä missään asennossa
  • kuume
  • selkäkipu johtuu selän suurienergiaisesta vammautumisesta

Akupunktiosta apua selkäkipuun

Akupunktiohoito tehoaa todella hyvin selkäkipuihin, sen hoitovaste on hyvä. Tästä on tieteellistä näyttöä: Tutkimusten mukaan akupunktio vaikutti krooniseen selkäsärkyyn kipua lievittävästi ja toimintakykyä palauttavasti. Sen vaikutus yksinään oli muiden tavanomaisten hoitojen luokkaa, mutta yhdistettynä muihin se tehosi paremmin kuin muut hoidot ilman akupunktiota. Tunnen monia, jotka ovat välttyneet selkäleikkaukselta säännöllisen akupunktion avulla (dokumentin sivu 17).

Akupunktion vaikutus tapahtuu monella tasolla: Se rentouttaa selän ja lantion kireitä lihaksia. Selän hoidossa paikallisesti asetetut neulat lisäävät selän verenkiertoa ja nestekiertoa ja parantavat siten aineenvaihduntaa. Jaloissa sijaitseviin pisteisiin asetetut neulat vaikuttavat hermostoon ja hoitavat hermoratoja. Parhaan tuloksen akupunktiosta saa, kun hoitoa ottaa sarjana. Sarjan pituus riippuu yksilöllisestä tilanteesta ja se selviää hoitosuunnitelmaa tehdessä.

Akupunktio on erinomainen apu selkävaivoihin ja sen vaikutusta voi parantaa hieronnan ja osteopatian kaltaisilla mekaanisilla hoidoilla. Nämä hoidot eivät ole vaihtoehtoisia, vaan ne tukevat toisiaan. Oikeanlainen liikunta, venyttely ja lihasharjoitteet ovat hyvää kotihoitoa ja myös ne tukevat akupunktion vaikutuksia.

Iskikö noidannuoli? Onko selkä kipeä? Akupunktiosta voi olla apua selkävaivoihin, lievästä vaikeampaan. Tervetuloa akupunktiohoitoon tai hierontaan vastaanotolleni Helsingin Kallioon. Kysy lisää tai varaa aika hoitoon.

akupunktiosta apua selkäkipuun helsinki kallio töölö hakaniemi vallila kalasatama selkäkipu

 

Lähteet:

www.liebertpub.com
www.kotiliesi.fi
fi.wikipedia.org
www.terveyskirjasto.fi
www.nccaom.org
www.asacu.org