fbpx

Päänsärky on todella yleinen, toimintakykyä laskeva vaiva. Pahimmillaan se voi viedä vuoteenomaksi kunnes kipu hellittää. On tavallista, että päänsärystä kärsivät hoitavat itseään särkylääkkeillä. Päänsärkylääkkeiden satunnainen käyttö on turvallista, mutta pidemmässä käytössä ne voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Päänsärkyä voidaan hoitaa tehokkaasti myös lääkkeettömästi.

Jännityspäänsärky johtuu niska-hartiaseudun lihasten kireydestä

Jännityspäänsärky on yleisin päänsäryn muoto. Se johtuu niska-hartiaseudun lihasten kireydestä, jota voi aiheuttaa fyysinen tai psyykkinen rasitus sekä huono työergonomia. Nykyaikaisessa elämäntyylissä kädet ja pää ovat tyypillisesti edessä ja tämä saa aikaan niska-hartiaseudun kireyden ja kallonpohjan lihasten jumit. On myös tavallista, että näissä tilanteissa kireyttä on myös leuan alueella purentalihaksissa.

Tulehduskipulääkkeet voivat tuoda tilapäistä helpotusta jännityspäänsärkyyn, mutta niistä on vähän apua kivun taustalla olevan lihasjännityksen hoidossa. Koulutetun hierojan tekemä käsittely helpottaa niska-hartiaseudun kireyksiä ja hoitaa siten jännityspäänsäryn alkusyytä.

Akupunktio päänsäryn hoidossa

Ensimmäiset akupunktiota käsittelevät teokset kirjoitettiin 2000 vuotta sitten. Päänsärkyvaivat tunnettiin jo tuohon aikaan, ja varsin yleisen jännityspäänsäryn lisäksi akupunktion avulla voidaan hoitaa myös muita päänsäryn muotoja, kuten migreeniä. Ennen hoidon aloittamista käydyssä haastattelussa selvitetään, missä kohtaa päätä kipu tuntuu ja minkälainen se on luonteeltaan (tylppä, terävä, jyskyttävä jne), ja näiden tietojen pohjalta laaditaan hoitosuunnitelma.

Jännityspäänsäryn syy on useimmiten niska-hartiaseudun kireyksissä. Näitä voidaan tehokkaasti hoitaa myös akupunktiolla, jossa neuloja asetellaan yläselän ja niskan alueelle pahimpien ongelmakohtien hoitamiseksi ja rentouttamiseksi. Toisin sanottuna jännityspäänsäryn hoidossa käytetään paikallisia akupisteitä ja hoito pohjautuu anatomiseen ymmärrykseen.

Muita päänsäryn muotoja hoidettaessa hyödynnetään kiinalaisen terveysperinteen teoriaa vaivan alkusyyn löytämiseksi. Myös silloin käytetään niskassa sijaitsevia paikallisia pisteitä, mutta näiden lisäksi hyödynnetään myös muita pisteitä esimerkiksi hermoston tasapainottamiseksi.

Migreeni on päänsärkyä aiheuttava sairaus

Migreenissä oireilu johtuu ulkoisten tekijöiden aiheuttamasta häiriöstä aivorungossa. Sen voi laukaista stressi, väsymys, alkoholi, voimakkaat aistiärsykkeet tai hormonaaliset tekijät. Joskus migreenin laukaisee jännityspäänsärky. Akupunktion tehosta migreenin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä on vahvaa tieteellistä näyttöä. Tällöin akupunktion vaikutus perustuu keskushermoston stimulointiin sekä hormonitoiminnan tasapainottamiseen. Myös hieronta voi olla avuksi migreenin taustahoitona.

Hortonin neuralgia eli klusteripäänsärky

Hortonin neuralgia eli sarjoittainen päänsärky (klusteripäänsärky) on erittäin kivulias. Sen aiheuttama kipu on polttavaa, repivää ja läpitunkevaa, pahimmillaan jopa invalidisoivaa. Sarjoittaisen päänsäryn syy ja mekanismit ovat osittain vielä tuntemattomia lääketieteen valossa, mutta vaiva ja sen hoitaminen on tunnettu kiinalaisessa lääketieteessä. Akupunktion vaikutusta Hortonin päänsäryn hoidossa tutkitaan vielä, mutta siitä on olemassa kokemusperäistä näyttöä. Parhaiten toimii 5-10 hoitokerran sarja, jonka jälkeen saatua hoitotulosta ylläpidetään tarpeen mukaan, esimerkiksi kerran kuussa tehtävillä hoidoilla sekä ruokavaliolla.

Tässä erään asiakkaani palaute:

“Hakeuduin akupunktioon sietämättömän kivuliaita päänsärkykohtauksia aiheuttavan Hortonin oireyhtymän vuoksi, toiveenani katkaista käynnissä oleva päänsärkyjakso. Akupunktio vaikutti auttavan jo ensimmäisestä käynnistä lähtien, sillä kohtausten kesto, voimakkuus ja lukumäärä alkoi laskea ensimmäisen hoidon jälkeen. Muutamien viikkojen hoitojakson jälkeen kohtaukset olivat jo lähes kokonaan jääneet pois. Säännöllisen akupunktiohoidon avulla minun on ollut mahdollista pitää hallitsematon ja arvaamaton päänsärkytilanne hallinnassa.”

Milloin lääkäriin?

Mikäli päänsärky vaivaa säännöllisesti, on vaivan syy hyvä käydä tutkimassa lääketieteen asiantuntijan kanssa.  On myös hyvä kääntyä lääkärin puoleen, jos päänsärky alkaa yhtäkkisesti voimakkaana, tai siihen liittyy muita vahvoja oireita kuten:

  • Yleistilan heikkeneminen
  • Kuume tai oksentelu
  • Särkyyn liittyy pään tai niskan alueen fyysinen vamma
  • Neurologiset oireet, kuten halvaus, puheen tuottamisen vaikeus tai kouristukset

Muut luonnonmukaiset hoidot päänsäryn helpottamiseksi

Akupunktion lisäksi päänsäryn hoitamiseksi on monia toimivia luonnonmukaisia keinoja. Koska niska-hartiaseudun kireydet ovat keskeinen jännityspäänsäryn aiheuttaja, tuon alueen hoitaminen ja rentouttaminen on tärkeätä. Osteopatia ja kiropraktiikka ovat tehokkaita hoitokeinoja selän terveyden hoitamiseksi, niska mukaan lukien. Fysioterapiasta voi olla apua niskaperäiseen päänsärkyyn.

Säännöllinen liikunta, esimerkiksi jooga on hyvä yleisen voinnin parantamiseksi, stressin laskemiseksi ja kireiden lihasten rentouttamiseksi. Työergonomian parantamisesta on paljon apua jännityspäänsäryn hoitamisessa.

Kärsitkö päänsärystä tai muista kivuista? Tervetuloa akupunktiohoitoon tai hierontaan vastaanotolleni Helsingin Kallioon. Kysy lisää tai varaa aika hoitoon.

Lähteet:

www.fysios.fi
www.asacu.org, sivu 17
www.ncbi.gov
www.migreeni.org