Blogin aikaisemmissa teksteissä olen kirjoittanut erilaisten sairauksien ja kipujen hoitamisesta akupunktion avulla. Kiinalaisen terveysperinteen näkökulmasta sairauksien hoitamistakin tärkeämpää on terveyden hoitaminen. Tämän perinteen opetusten mukaan terveyden ylläpitäminen on mahdollista, jos eletään harmoniassa ympäröivän maailman kanssa. Tärkeä osa tätä harmoniaa on seurata vuodenaikojen vaihtelua ja soveltaa niiden antamia luonnollisia vinkkejä omaan elämäntapaan ja ruokavalioon.
Taustaa
Jotta voitaisiin syvällisemmin ymmärtää talveen liittyviä terveysohjeita, on syytä tutustua lähemmin kiinalaiseen ihmiskuvaan ja maailmankatsomukseen eli taolaiseen tieteeseen.
Useimmat meistä ovat kuulleet puhuttavan yinistä ja yangista. Yin ja yang ovat toisilleen vastakohdat, mutta ne ovat aina suhteessa toisiinsa. Mikään asia ei siis ole itsessään yin tai yang. Vuodenajoista talvi on yin-vuodenaika, kesä taas on yang-aikaa:
Kesällä on lämmintä ja valoisaa ja päivä on silloin pisimmillään. Lukemattomat tapahtumat kilpailevat keskenään huomiostamme ja tuntuu hyvältä viettää aikaa ulkona ihmisten parissa. Nämä kaikki ovat yang-ominaisuuksia. Monissa suhteissa talvi on vastakkainen kesään nähden. On kylmää ja pimeää. Keskitalvella päivän pituus onkin vain muutamia tunteja ja silloin tuntuu hyvältä olla sisällä omissa oloissaan. Nämä ovat yin-ominaisuuksia.
Taolainen tiede kertoo viidestä elementistä, jotka ovat puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Nämä elementit ilmentävät itseänsä eri asioissa. Yin-ominaisuuksiensa lisäksi talvi edustaa vesielementtiä. Sisäelinten keskuudessa munuaiset edustavat vesielementtiä. Kiinalaisessa terveysperinteessä munuaiset nähdään elämänvoimamme säilyttäjänä ja ne ovat tärkeässä asemassa kaiken perustana. Kun munuaiset ovat vahvat, kaikki ihmisessä on vahvaa. Tästä syystä on hyvä ajatus seurata talveen liittyviä ohjeita terveyden vahvistamiseksi.
(On tärkeätä muistaa, että kiinalaisen terveysperinteen oppi sisäelimistä on toisenlainen kuin modernin länsimaisen lääketieteen silmälasien läpi katsottuna. Näin ollen munuaisista puhuttaessa tarkoitetaan eri asiaa kuin lääketieteessä. Jos sairastat munuaissairautta, tärkeintä on seurata lääketieteen asiantuntijan ohjeita. Akupunktiosta ja kiinalaisen terveysperinteen ohjeista voi olla apua myös sinulle, mutta kaikkia terveysohjeita tulee seurata vain oman lääkärin alaisuudessa.)
1. Pysy lämpimänä
Kiinalainen terveysperinne kertoo kylmäoireista, jotka nostavat päätään talven aikana. Esimerkkejä näistä ovat:
- flunssat ja muut hengitystieinfektiot
- väsymys ja uupumus
- hidas aineenvaihdunta ja lihominen
- heikko verenkierto, josta seuraa kylmät kädet ja jalat
- heikentynyt ruoansulatus ja vatsakivut
- lihasjumit ja kireydet. Nämä voivat ilmetä kipuina kehossa, esimerkiksi alaselän kivut ja jäykkyys.
- madaltunut seksuaalinen halukkuus ja toiminta
Nämä oireet ovat merkkejä yangin heikentymisestä, mikä on luonnollista yin-vuodenaikana. Tästä syystä tärkein ohje talvea ajatellen on pysytellä lämpimänä. Lämpimänä pysymistä edesauttaa omasta pukeutumisesta huolehtiminen. Erityisen tärkeätä on suojata jalat, niska, hartiat ja alaselkä. Lämpötila kannattaa huomioida myös suhteessa ruokaan ja juomaan. Kiinalaisen terveysperinteen ytimessä on teos nimeltä Huangdi Neijing, jossa suositellaan välttämään kehon rasittamista talvella. Esimerkki tällaisesta on liikunta, jonka aikana alkaa hikoilla runsaasti ja sitten viilentää itsensä kylmässä ilmassa tai vedossa.
2. Lepo on tärkeätä
Talvi on hyvää ja luonnollista aikaa levolle; sen todistaa tämänkinhetkinen ympäristömme. Monet eläimet nukkuvat talviunta ja siten valmistautuvat kulman takana odottavaan kevääseen. Talvella olisi hyvä levätä enemmän. Huangdi Neijingissä suositellaan nukkumaanmenoa auringonlaskun aikaan ja pitkään nukkumista aamulla. Tämän ohjeen kirjaimellinen noudattaminen ei ole mahdollista meillä Suomessa, silloinhan valveilla oltaisiin vain muutama tunti päivässä! Ohjeen merkitys on ohjeellinen, suoda itselleen enemmän lepoa talvella. Näin voidaan hyödyntää talven yin-luonnetta ja vahvistaa terveyttä. Myös päiväunet sopivat hyvin talveen ja ne kannattaa ottaa tavaksi.
3. Huomioi talvi ravinnossa
Kuten yllä on kerrottu, kiinalainen terveysperinne suosittelee elämään harmoniassa ympäröivän maailman kanssa. Oleellinen osa tätä periaatetta on syödä vuodenajan mukaisesti. Nykyaikana voidaan maahantuoda eksoottisiakin ruoka-aineita maailman toiselta puolelta, mutta vanhojen kiinalaisten terveysohjeiden näkökulmasta tämä ei ole paras ajatus. Vuodenaikaan sopivat, talviset ruoka-aineet ovat sellaisia, joita on helposti saatavilla tähän aikaan vuodesta.
Talvella munuaiset ovat erityisen herkät, ja siksi suositellaan syötäväksi munuaisia vahvistavia ruokia. Tärkeimpänä periaatteena on syödä lämmintä, ravintorikasta ja hyvin kypsytettyä ravintoa. Talvisaikaan ruoka kannattaa valmistaa hitaasti pienellä lämmöllä hauduttamalla ja maustamisessa on hyvä suosia lämpimiä makuja ja mausteita. Esimerkkinä tällaisista ruuista ovat uuniruoat ja pataruoat. Hitaasti kypsentäminen lisää ruoan hyvää yin-laatua, kun taas nopea kokkaaminen edustaa yang-laatua. Myös muhennokset ja keitot ovat yin-vuodenaikaan sopivia, lämmittäviä ruokia. On hyvä huomata, että kylmät salaatit, juomat ja smoothiet kannattaa jättää suosiolla odottamaan kevättä ja kesää.
Juurekset, kuten punajuuri, lanttu ja porkkana, edustavat yin-luontoa. Ne kasvavat maan alla (yin) eivätkä sen yläpuolella (yang). Näin ollen ne ovat ominaisuuksiensa puolesta talveen sopivaa ravintoa.
Muita talveen sopivia ruoka-aineita ovat
- täysjyväviljat, kuten tumma riisi, hirssi ja ohra
- paahdetut pähkinät ja siemenet
- palkokasvit, kuten kidneypavut, mungpavut
- kurpitsat
- lämmittävät mausteet kuten inkivääri, neilikka ja mustapippuri
- sekasyöjille kiinalainen terveysperinne suosittelee lammasta, sikaa ja äyriäisiä.
Munuaisia erityisesti vahvistavia ruoka-aineita:
- mustat seesaminsiemenet
- mustat sienet kuten juudaksenkorva
- pakuri
- kidneypavut
- saksanpähkinät
- tummanvihreät lehtivihannekset
- luuliemi
4. Vietä aikaa sisällä
Yin on sisällä ja sen luonne on sisäinen, kun taas yang on pinnassa ja sen luonne on ulkoinen. Talvella qi eli elämänvoima liikkuu syvällä kehossa. Voit hyödyntää tätä ajatusta, kun mietit, miten haluaisit talven viettää. Talvella on hyvä olla sisällä ja sisäisesti. Silloin kannattaa ravita sielua syventymällä meditoimiseen, lukemiseen ja itsetutkiskeluun. Kirjoittaminen on hyvä tapa hyödyntää talven ominaisuuksia. Etsi, kuulostele rauhassa ja löydä yhteys sisäiseen itseesi. Vältä stressavia tilanteita ja ihmisiä. Nauti talven kauneudesta ja rauhasta.
Talven yin-luontoa voi hyödyntää myös rauhallisten koti-iltojen merkeissä. Talveen syventyminen ei kuitenkaan tarkoita täydellistä erakoitumista vaan myös aikaa ystävien seurassa, erityisesti lämpimien ja sydäntä ravitsevien keskustelujen parissa.
5. Vesielementti
Taolaisessa tieteessä talvi edustaa vesielementtiä. Vesielementin ominaisuus on säilyttäminen. Talvella on hyvä pyrkiä säilyttämään oleelliset asiat. Tärkeintä on elämänvoiman säilyttäminen, johon kuuluu riittävä lepo. Talvella kannattaa säilyttää elämänvoimaa ja kiinalaisen terveysperinteen opetukset suosittelevatkin seksin vähentämistä talvisaikaan. Säilyttämisen periaate soveltuu talousasioihinkin. Talvella vesielementtiä voi vahvistaa myös olemalla säästäväinen.
Vesielementin luonne on pehmeä ja virtaava. Voit miettiä liikuntamuotoja, joissa nämä ominaisuudet ovat läsnä. Kiinalaisen tradition mukaisia sisäisiä kamppailulajeja (yin) on esimerkiksi taiji ja qigong. Myös lempeä jooga ja tanssiminen ovat harmoniassa vesielementin luonteen kanssa.
Talvella on hyvä viettää aikaa kosketuksissa vesielementtiin. Lumi on yksi veden muodoista ja niinpä hiihtäminen, lasketteleminen ja lumilautaileminen ovatkin hauskoja tapoja viettää aikaa vesielementin parissa. Onpa vielä yksi hyvä tapa päästä kosketuksiin vesielementin kanssa, nimittäin avantouinti! Kylmäaltistuksen terveyshyödyistä puhutaan paljon, myös kiinalainen traditio vahvistaa avannossa käymisen moninaiset terveysvaikutukset.
Kiinalaisen terveysperinteen näkökulmasta terveys ja sairaus ovat vuorovaikutusta itsemme ja meitä ympäröivän maailman välillä. Terveydestä huolehtiminen on erityisen tärkeätä talven aikana ja tästä syystä on hyväksi seurata vuodenaikaan liittyviä ohjeita.
Talvella kasvu hidastuu, kerätään voimia. Hidasta sinäkin, anna hämärän pehmeän peiton laskeutua ja anna itsellesi lupa hieman helllittää. Lepää. Tutustu itseesi, sillä olet itsesi paras ystävä.
Akupunktio on erinomainen työväline kehon, mielen ja hermoston tasapainottamiseksi. Siitä on hyvä aloittaa matka harmoniseen talveen. Kysy lisää tai varaa aika akupunktioon tästä.
Lähteet:
Fusionhealth
Chinese Medicine Living
Pulver Chiropractic
Five Seasons Healing