fbpx

Syksy on muutoksen aikaa. Syksyllä jätämme kesän pysäyttävän kuumuuden taaksemme ja syleilemme raikkaan rapsakoita syyspäiviä. Nuoret palaavat koulun penkille ja meistä monet palaamme taas arkiseen oravanpyörään. Oravat puolestaan kiireisinä keräävät ravintoa talvivarastoon. Nyt on syksy, sen totisesti tunnemme kehossa, mielessä ja sydämessä.

Lapsena en tykännyt syksystä. Se tuntui tylsältä vuodenajalta. Kuitenkin viime vuosina olen kasvanut arvostamaan syksyä yhä enemmän. Eräs tärkeä osa sairauksien ennaltaehkäisyä ja terveenä pysymistä on huomioida vuodenaikojen ominaisuudet elämässämme. Kiinalaisen terveysperinteen ajatus on hoitaa sairautta jo ennen sen ilmestymistä:

Muinaisina aikoina tietäjät hoitivat sairauksia pysäyttämällä ne jo ennen niiden ilmestymistä, aivan kuten taitava keisari tekee kaikkensa sodan välttämiseksi. Jos joku aloittaa kaivon kaivamisen vasta janon ilmaantuessa, tai alkaa takoa aseita jouduttuaan taistelun keskelle, voidaan kysyä: ’Eikö ole jo liian myöhäistä?’”

Syksy ja metallielementti

Kiinalainen perinne kertoo viidestä elementistä, jotka vaikuttavat kaikkialla maailmankaikkeudessa, myös vuodenajoissa. Viidestä elementistä kesä edustaa tulielementtiä sekä äärimmäistä yangia. Talvi puolestaan edustaa vesielementtiä, äärimmäistä yiniä. Syksy on kesän ja talven välissä, ja sen aikana siirrytään yangista yiniin. Tämä on luonteenomaista metallielementille. Silloin toiminnallinen ja lämmittävä yang vähitellen hiipuu, samalla kun viilentävä ja rauhoittava yin tulee esiin.

Metallielementin luonne on kuivuus. Siihen liittyvä tunnetila on suru ja irtipäästäminen. Kehossa metallielementtiä edustavat keuhkot ja paksusuoli. Metallielementtiä edustavat järjestys, järjestäminen, kommunikaatio, mieli, rajojen asettaminen ja niiden pitäminen.

Syksyllä voimme tulla erityisen tietoiseksi näistä asioista.

Kiinalaisen terveysperinteen mukaan keuhkot ovat herkkä elin, sillä ne ovat yhteydessä ulkomaailmaan hengitysteiden kautta. Syksyllä säiden ja lämpötilojen muuttuessa keuhkot ovatkin alttiit sairastumiselle. Silloin on altis vilustumaan ja saattaapa joutua sängyn pohjalle taistelemaan flunssan ja tukkoisen nenän kanssa.

Kiinalaisen terveysperinteen seitsemän vinkkiä syksyyn

1. Muista kaulaliina

Säiden kylmetessä vilustuminen uhkaa. Syksyllä ei enää kannata kulkea samalla tavoin iho paljaana kuin kesällä. Kiinalaisen terveysperinteen mukaan veto ja viima aiheuttavat monenlaisia sairauksia, ja niiltä kannattaa suojautua. Erityisen tärkeätä on suojata kaulan ja niskan alue, sillä nämä ovat erityisen alttiita vedolle. Viima ja kylmyys voivat johtaa vilustumiseen ja ne voivat aiheuttaa myös muita ongelmia keholle. Muutamia vuosia sitten sain kaikkien aikojen niskajumin kulkemalla marraskuun tuulissa ilman kaulahuivia!

Mikäli kuitenkin vilustut, lämmin suihku voi auttaa. Tällöin kannattaa etenkin suihkutella niska- ja  hartia-aluetta siten, että ne lämpenevät.  Myös tiikeribalsamin levittäminen niskaan, kaulaan, lapojen väliin ja rintakehälle voi auttaa.

2. Syö lämmintä ja syö oikein

Kelien muutos ja kylmeneminen on hyvä huomioida myös ravinnossa. Erityisesti syksyn kuivuus ja kylmyys vaikuttavat kehoon ja tästä syystä ravinnon tulisi olla lämmintä ja hyvin kypsennettyä.  Keitot ja höyrytetyt vihannekset ovat erityisen sopivia tähän vuodenaikaan. Nestemäiset ja kosteat ruoat vahvistavat yin-elementtiä. Viilentävät ruuat, kuten salaatit, smoothiet ja raa’at hedelmät saa jättää odottelemaan lämpimämpiä säitä.

Kiinalainen terveysperinne kannustaa syömään vuodenajan mukaisesti. Syksyllä hyviä aineksia ovat kurpitsat, sienet, kaali ja juurekset.

Keuhkojen terveyttä tukevat: kaali, lanttu, inkivääri, piparjuuri, paprika, sipuli ja valkosipuli

Suoliston terveyttä tukevat: fermentoidut vihannekset

Kuivuutta poistavat ja kehoa voitelevat: hyvät öljyt (kookos, oliivi, seesam), ghee

Hedelmistä ja vihanneksista hyviä syksyyn ovat: päärynät, omenat, kurpitsat, merilevä, greippi ja sitruuna

Suotuisia vahvistavia ruokia: proteiinipitoiset (liha, kala, maitotuotteet), pähkinät, pavut, siemenet ja viljat. Näitä tulee syödä kohtuudella, koska ne ovat olemukseltaan raskaita ruoka-aineita ja saattavat liiallisissa määrin lisätä kehoon limaa.

Syksyllä on hyvä syödä lämmittävää ja mausteista ruokaa. Syksyyn sopivia mausteita ovat: caraway, fenkoli, kaneli, kardemumma, kurkuma, laakerinlehdet, muskotti, neilikka, oregano, rosmariini, sinappi, tilli ja timjami

3. Luovu turhasta

Kesällä lehdet ovat puille elintärkeitä, mutta syksyn saapuessa ne vaihtavat väriä ja muuttuvat tarpeettomaksi taakaksi. Lopulta ne putoavat. Jotkin esineet, asiat ja ihmissuhteet saattoivat olla meille tärkeitä, mutta nyt huomaakin niiden kulkevan matkassa tarpeettomina.

Juhlistan syksyä siivoamalla ja järjestämällä kaappeja. Joka kerran vastaan tulee tarpeetonta tavaraa. Komeron uumenissa voi olla joku vaate, jota en ole käyttänyt kokonaiseen vuoteen ja jota en luultavasti tule käyttämään seuraavanakaan vuonna. Syksyllä on hyvä päästää irti tarpeettomista asioista, jotka joskus olivat tarpeellisia, mutta eivät enää. Komeroita siivotessa voi olla jopa brutaalin tehokas!

Tapoja harjoittaa irtipäästämistä:

  • kaappien ja komeroiden siivoaminen
  • tarpeettomien kuvien poistaminen puhelimesta
  • tarpeettomien tiedostojen poistaminen tietokoneelta
  • keväällä ja kesällä aloitettujen projektien saattaminen loppuun
  • huonoista tavoista tai epäterveellisistä elämäntavoista luopuminen
  • kielteisistä tai turhista ajatusmalleista luopuminen

4. Tunne syksy, tunne sun tunteet

Syksy on tunnelmallista ja tunteellista aikaa. Eri tunteiden joukossa metallielementtiä edustaa suru. Syksyllä vietetään monia erityisiä juhlia, kuten samhainia, halloweenia, kekriä, día de los muertosta ja pyhäinpäivää, jotka kannustavat tunnustelemaan surun tunnetilaa ja muistamaan poismenneitä läheisiä. Suru voi liittyä kuolemaan, eroon tai katkenneisiin ihmissuhteisiin. Näiden tunteiden käsitteleminen on tarpeellista ja etenkin syksyn aikana se voi olla erityisen hedelmällistä. Iloisuus ja hyväntuulisuus ovat sosiaalisesti kannustettuja tunnetiloja, mutta kiinalaisen terveysperinteen näkökulmasta kaikki tunteet ovat samanarvoisia. Vanhojen opetusten mukaan käsittelemättömät tunteet voivat olla yksi syy sairastumiseen.

Kallion lohikäärmeklinikan YouTube-kanavalla kerrotaan lisää syksyn tunteellisesta ulottuvuudesta. Katso video tästä.

5. Hengitä

Syksy siis on metallielementin aikaa ja kehossa keuhkot edustavat metallielementtiä. Keuhkot ovat erityisen aktiiviset tähän vuodenaikaan ja tästä syystä niiden aktivointi syksyllä on tärkeää. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa, että pidämme huolta keuhkoistamme tulemalla tietoiseksi hengityksestä ja opettelemalla hengittämään syvään. Qikongin, joogan ja taijin kaltaiset lajit ovat syvähengityksen opettelussa avuksi.

Nenä on keuhkojen yläaukko ja näin ollen keuhkojen terveyttä voi edesauttaa pitämällä sieraimet avoimina ja kunnossa. Tarvittaessa voit käyttää nenäkannua sierainten hoitamiseen ja liman poistamiseen.

6. Hidasta ja hyggeile

Kesän toiminnallisen yangin väistyessä on hyvä rauhoittua syksyn pimeisiin iltoihin. Laita villasukat jalkaan ja siemaile lämmintä yrttiteetä. Aivan kuten luonto hiljenee ja rauhoittuu, mekin voimme vähentää kierroksia omassa elämässämme. Erityisesti nyt syksyllä ei kannata ylikuormittaa päivän ohjelmaa vaan varata siihen taukoja ja illalla voi yrittää päästä aikaisemmin nukkumaan.

7. Syksy, akupunktio ja lämpöhoidot

Syksyllä ulkoinen maailma on muutoksessa ja tämä muutos vaikuttaa meihin jokaiseen. Syksyllä vilustumiset ovat tavallisia, olo voi tuntua väsyneeltä ja mieli melankoliselta. Nämä kaikki ovat merkkejä yinin vaikutuksesta elämässämme. Syksyn ja yinin vaikutusta voi tasapainottaa monenlaisilla ravintoon ja elämäntapaan liittyvillä asioilla. Myös akupunktiosta voi olla apua syksyyn virittäytymisessä ja talveen valmistautumisessa.

Syksy on erinomaista aikaa moksalle, kiinalaiselle lämpöhoidolle. Moksaamisessa aktivoidaan akupisteitä niitä lämmittämällä. Lämmittämisessä käytetään moksajauhetta, joka on tehty pujon lehdistä. Moksaaminen poistaa kylmäoireita, antaa sisäistä lämpöä ja on yleisvahvistava sekä vastustuskykyä tukeva hoito.

Jos syksyn tunnelmat tuntuvat haastavilta ja keho ja mieli laahaavat raskaina perässä, akupunktio auttaa tasapainon löytämisessä. Nauti siis syksystä ja varaa itsellesi laatuaikaa Kallion lohikäärmeklinikalle tästä.

Lähteet:

www.paddingtonclinic.com.au
www.acufinder.com
www.piquelife.com
www.fiveflavorsherbs.com
www.tonikahealth.com.au
www.ncim.org.uk
www.fitnessincentive.com