fbpx

Ylen Perjantai-dokumenttien sarjassa kuvatussa 12 minuutin mittaisessa ”Vihdoin Sairas” -jaksossa kerrotaan 27-vuotiaasta Jael Assulinista, jolla diagnosoitiin MS-tauti noin vuosi sitten. Jael on teini-iästä lähtien kokenut omituisia oireita ja kipuja, joiden vuoksi hän on useita kertoja hakenut apua lääkäreiden vastaanotolta. Mitään selitystä ei hänen oireilleen näillä käynneillä kuitenkaan saatu ja niinpä hänet lähetettiin aina kotiin. Lopulta eräs lääkäri lähetti hänet pään magneettikuvaukseen, joista MS-tauti vihdoin diagnosoitiin.

Mikä MS-tauti?

MS-tauti on yleisin nuorten aikuisten liikunta- ja toimintakykyyn vaikuttava keskushermoston sairaus. Se on autoimmuunisairaus, jossa elimistö hyökkää omia kudoksia vastaan muodostamalla vasta-aineita. Sen oireet ovat moninaiset; mm näön hämärtyminen toisessa silmässä ja raajojen tuntoaistin häiriintyminen, joka voi ilmetä puutumisena tai muina outoina tuntemuksina.

MS-tautiin ei ole olemassa parannuskeinoa, vaan sen kanssa on elettävä koko loppuelämä. Aikaisemmin MS-diagnoosi oli rankka tuomio, se oli parantumaton sairaus, joka vei lopulta pyörätuoliin. MS-taudin hoito on kuitenkin kehittynyt viime vuosina ja nykyään sen etenemistä pystytään hidastamaan. Kuten HI-viruksen kohdalla, MS-taudinkin kanssa voi elää täysipainoista elämää oikean lääkityksen varassa.

Sairaus ja toipuminen

Vihdoin sairas -dokumentissa kerrotaan ankarasta sairaudesta, joka vyöryy ihmisyksilön ja ihmiselämän yli. Siinä kerrotaan kuitenkin myös rohkeasta elämänhalusta ja -ilosta, joka on vahvempi kuin yksikään sairaus. Kesällä kaupungissa meitä saattaa kyllä ympäröidä harmaus ja betoni, sillä ihminen on ottanut alueen haltuunsa. Silti paikoitellen katukivetyksen välistä pilkottaa vihreys; pieni kasvi on taistellen työntänyt versonsa aurinkoon raskaan asvaltin alta. Sairauden keskelläkin elämä voi löytää tiensä kukoistukseen.

Elämänhalu on elämän jatkumisen tärkeä ainesosa ja paranemisessa sen merkitys on oleellinen. Ensiaskeleet toipumisen tiellä otetaan silloin, kun haluaa säilyttää yhteytensä elämäniloon ja omaan elämäntehtäväänsä. Aluksi askeleet ovat pieniä mutta rohkaisevat eteenpäin. Toisaalta ihminen voi olla fyysisesti täysin terve, mutta jos elämän suunta ja motivaatio on hukassa, hyvä terveyskään ei tee elämästä mielekkäämpää.

Vihdoin sairas -dokumentissa kerrotaan Jael Assulinista ja hänen arjestaan MS-taudin kanssa.

Lääketieteen ja täydentävien hoitojen liitto

MS-taudin hoidossa lääketiede on kehittynyt vauhdilla ja sen ansiosta sitä sairastavat voivat jatkaa elämäänsä melko normaalisti. Hyvästä hoidosta huolimatta on monia hankaliakin elämää rajoittavia oireita. Näihin kuuluvat tasapainovaikeudet, uniongelmat, ruoansulatusvaivat, raajojen puutuminen, niveltulehdukset ja kivut, MS-halaus ja ahdistuneisuus. Näitä toissijaisia oireita voidaan hoitaa muilla menetelmillä. Ruokavalion ja elämäntavan rooli on avainasemassa, mutta niiden lisäksi akupunktio voi tuoda huomattavaa apua MS-tautia sairastavan elämään.

Tällä tavoin rakennetaan monipuolinen hoitokokonaisuus, jossa lääketieteellinen hoito on kaiken perustana, mutta sen lisäksi saadaan apua täydentävistä hoidoista. Tästä nimi ”täydentävä” hoito. Nimensä mukaisesti akupunktio, ayurveda, osteopatia, jäsenkorjaus jne täydentävät lääketieteellistä hoitoa ja tekevät ihmisen elämästä kivuttomampaa ja tasapainoisempaa.

Akupunktio MS-taudin hoidon tukena

Tehdessäni akupunktiota MS-potilaalle mietin oleellisimpia asioita, joita potilas tarvitsee. Tärkeässä asemassa on ruoansulatuksen hoito, jota kiinalaisessa terveysperinteessä pidetään todella keskeisenä. Akupunktion vanhoissa klassikoissa kerrotaan, että ihmisen tärkeistä elimistä perna (ruoansulatuksen kokonaisuus) ravitsee toiminnallaan kaikki muut elimet. Pelkästään tämä asia, toimiva ruoansulatus ja energiantuotanto, voi edesauttaa sisäelinten, hermoston ja kehon kudosten normaalia toimintaa. Säännöllisen akupunktiohoidon seurauksena myös kehossa oleva hiljainen tulehdus voi vähentyä, mikä vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin kaiken taustalla.

Hoidossa mietin myös munuaisten toimintaa. Kiinalaisen terveysperinteen mukaan ne ovat kaikkien kehontoimintojen perusta. ”Kun munuaiset ovat vahvat, kaikki on vahvaa”, sanotaan. Kiinalaiset opetukset kertovat, että munuaisia vahvistamalla myös unenlaatu paranee. Hyvä lepo ja ruoansulatus ovat oleelliset ja akupunktiohoidossa laitetaan ensiksi nämä palaset kohdilleen. Seuraavaksi hoidossa mietitään kokonaisuutta ja tasapainoa eri osien välillä. Sisäelimet ja hermosto ovat tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Näiden ohella voidaan hoitaa tarvittaessa hoitaa myös erilaisia paikallisia ongelmia, kuten nivelongelmia ja muita tulehduksia.

Jo yksi akupunktiohoito voi vaikuttaa oireita lievittävästi, mutta kroonisen sairauden kohdalla säännöllinen hoitorytmi antaa parhaat tulokset. Silloin akupunktion vaikutukset menevät syvemmälle ja hoidon hyödyistä tulee pitkäaikaisempia.

Kallion lohikäärmeklinikalla Helsingissä hoidetaan monenlaisia vaivoja migreenistä unettomuuteen.

Lopuksi

Vihdoin sairas -dokumentti pistää miettimään. Ihmisen sairastuessa on tärkeätä, että lääketieteen ammattilaiset ottavat hänen oireensa tosissaan ja tarjoavat hänelle tarvittavat tutkimukset ja hoidot mahdollisimman nopeasti. Diagnoosin saaminen on itsessään vapauttava kokemus, koska sen myötä saa helpotusta epätietoisuuteen ja voi löytää vertaistukea ihmisistä, jotka kokevat samankaltaisia oireita.

Mielessäni herää kiitollisuus lääketiedettä kohtaan, sillä sen avulla monet vaikeasti sairaat voivat elää vähäoireista ja hyvää elämää. Tärkeänä riskitekijänä MS-taudille pidetään Epstein-Barrin virusinfektiota ja uskon, että tulevina vuosina lääketiede tulee kehittymään virusinfektioiden jälkeisten sairauksien hoidossa, joita MS-tauti ja esimerkiksi krooninen väsymysoireyhtymä ovat. Mietin myös sitä, että terveydenhuollossa voitaisiin huomioida paljon enemmän elämäntapojen ja ruokavalion merkitystä, ihmistä kokonaisuutena. Näistä asioista puhutaan vielä aivan liian vähän ja potilas nähdään vain sairausnimikkeenä.

Olen kiitollinen akupunktiolle, joka voi tuoda oman positiivisen lisänsä toipumiseen ja sitä kautta koko ihmisen elämään. Olen myös kiitollinen siitä, että saan olla mukana tekemässä arvokasta hoitotyötä kaikilla tiedoillani ja taidoillani. Parhaimmillaan voin tuoda parempaa oloa ja toivoa hoitamieni ihmisten elämään ja nähdä, kuinka elämänilo näin kasvaa. Riemuitsen yhdessä asiakkaideni kanssa.

Et ole yksin sairaudenkaan yllättäessä, Kallion Lohikäärmeklinikalla sinua odottaa ystävä. Kysy lisää tai varaa aika hoitoon tästä.

Kallion lohikäärmeklinikalla hoidetaan monenlaiset kehon ja mielen vaivat ja epätasapainotilat. Akupunktiota Helsingissä. Kallio ja Hakaniemi lähellä.

Lähteet:

Terveyskirjasto