Akupunktio on turvallinen hoitomuoto, jonka tehokkuus on testattu lukemattomia kertoja satojen vuosien saatossa. Akupunktion filosofinen ajatus on, että ihminen on kokonaisuus. Siksi akupunktiosta voi olla apua tavanomaisiin kipuvaivoihin sekä mitä erilaisimpiin kehon ja mielen ongelmiin.
Akupunktion juuret ulottuvat tuhansien vuosien taakse, ja sen ensimmäiset teokset kirjoitettiin jo 2000 vuotta sitten. Jotain akupunktion ajattomasta luonteesta kertoo, että vielä tänä päivänäkin hoito perustuu samoihin periaatteisiin, joista puhuttiin ensimmäisessä akupunktion klassikossa, Keltaisen keisarin sisäisessä opissa (Huangdi Neijing). Vuosien kuluessa akupunktion mestarit ovat jatkaneet hoitomenetelmien kehittämistä ja kirjoittaneet niistä uudempia kirjoja.
Ihminen on kokonaisuus
Kiinalaisen terveysperinteen perusajatus siis on, että ihminen on kehon ja mielen käsittävä kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Sairaus on monisyinen häiriö, jonka näkyvin osa oire on. Akupunktiolla hoidetaan oiretta eli sitä kipua tai vaivaa, jonka vuoksi potilas saapuu vastaanotolle, mutta vielä tärkeämpänä pidetään sairauden syyn hoitamista. Syvällisemmin ajateltuna akupunktiossa pyritään hoitamaan sairauden oiretta, sen syitä sekä syiden syitä. Koska hoidossa keskitytään sairauden syihin sekä juurisyihin, yhden hoitokerran aikana voidaan hoitaa useampia erillisiltä näyttäviä mutta toisiinsa liittyviä vaivoja.
Akupunktion vaikutukset tutkimuksissa
Vuonna 2017 Australian akupunktion ja kiinalaisen lääketieteen yhteisön (AACMA) julkaisuun on koottu tulokset yli tuhannesta tieteellisestä tutkimuksesta, joissa tutkittiin akupunktion vaikutuksia. AACMA:n julkaisun perusteella voidaankin todeta, että on vahvaa tieteellistä näyttöä akupunktion tehosta (julkaisun sivut 7-9)
- migreenin ennaltaehkäisyssä
- erilaisissa päänsäryissä
- kroonisessa alaselkäkivussa
- kivussa, joka liittyy polven nivelrikkoon
- allergisessa nuhassa
- syöpähoitoihin (kemoterapia) liittyvässä pahoinvoinnissa
- kirurgisten operaatioiden jälkeisessä pahoinvoinnissa
- kirurgisiin operaatioihin liittyvissä kivuissa
(julkaisun sivut 7-9)
AACMA:n julkaiussa mainitaan näiden lisäksi kymmeniä erilaisia vaivoja, joihin akupunktio mahdollisesti auttaa. Näihin kuuluvat ahdistus, unettomuus, ummetus, kantapääkipu, erilaiset olkapäävaivat, levottomat jalat ja iskiaskipu. Vieläkin laajempi lista on erilaisista vaivoista ja sairauksista, joihin akupunktio mahdollisesti auttaa, mutta joista tarvitaan vielä tarkempaa tutkimusta.
Tutkimusten valossa näyttää siltä, että akupunktiolla ei kuitenkaan ole suurta vaikutusta erilaisiin päihderiippuvuuksiin, vaikkakin siitä voi olla apua vierotushoitojen taustalla tehtävänä erillisenä hoitona (sivu 13).
Akupunktiosta apua kivun hoitoon
Akupunktio on tehokasta kivun hoitoa, esimerkkeinä mainittakoon tenniskyynärpää, jäätynyt olkapää, rannekanavaoireyhtymä sekä erilaiset hermokivut, kuten kolmoishermosärky. Se pääsee hyvin oikeuksiinsa myös hoidettaessa niska-, selkä- ja polvivaivoja. Kipua hoidettaessa käytetään yleensä paikallisia akupunktiopisteitä sekä etäpisteitä, jotka ovat yhteydessä kipualueeseen meridiaanien välityksellä.
Kun potilas saapuu akupunktiovastaanotolle hakemaan apua, yleensä pyritään selvittämään kipuun vaikuttavat kohdat tai erityisen kipeät pisteet. On erittäin mielenkiintoista huomata, että varsin usein 2020-luvun potilailla kipupisteet ovat samoja tai lähes samoja kuin alkuperäiset akupunktiopisteet, joista kirjoitettiin jo 2000 vuotta sitten. Vaikka meitä ympäröivä maailma on muuttunut vuosien ja vuosituhansien saatossa, ihmiskehon toiminta ja ongelmat ovat pysyneet samana. Akupunktion ajattomuudesta ja eritoten sen viisaudesta kertoo paljon, että tämä tuhansia vuosia vanha hoitomuoto on edelleen osuva ja ajankohtainen apu nykyajan vaivoihin!
Akupunktio laajempien sairauskokonaisuuksien hoidossa
Kiinalaiseen terveystraditioon perustuvasta akupunktiosta on apua monenlaisten sairauksien hoidossa. Aikaisemmassa blogitekstissäni käsiteltiin akupunktiota päänsärkyjen hoidossa. Akupunktion avulla äitini parani häntä yli 30 vuotta vaivanneesta asentohuimauksesta.
Vanhoissa terveysperinteissä, kuten akupunktiossa ja Intian ayurvedassa, ruoansulatus muodostaa oleellisen ja tärkeän hyvän terveyden elementin. Akupunktio sisältää monia ruoansulatukseen liittyviä hoitotekniikoita, joista voi saada apua närästykseen, refluksiin, pahoinvointiin, ruokamyrkytykseen, ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS), ummetukseen sekä muihin ruoansulatuksen ja suoliston ongelmiin. Tasapaino on toinen kiinalaisen terveysperinteen kantava elementti. Akupunktiohoito pyrkii palauttamaan elimistön tasapainon, ja näin ollen akupunktiosta voi olla apua myös hormonitasapainon kanssa, esimerkiksi vaihdevuosioireissa.
Lapsettomuuden hoidossa akupunktio on tuottanut hyviä tuloksia. Tässä tilanteessa pyritään ymmärtämään lapsettomuuden syyt ja käyttämään akupunktiota hedelmällisyyden lisäämiseksi ja hormonitoiminnan tasapainottamiseksi. Hoitoa on hyvä tehdä pariskunnan molemmille osapuolille.
Yllä mainitussa AACMA:n tieteellisessä julkaisussa mainitaan akupunktion teho allergisen nuhan hoidossa. Näin ollen akupunktio voi auttaa siitepölyallergian hoidossa. Sen vaikutuksesta siitepölyn aiheuttamat hengitystieoireet voivat vähentyä huomattavasti siten, että allergialääkkeitä tarvitseekin ottaa vähemmän, tai joissain tapauksissa ei ollenkaan.
2000-luvun ihmisiä vaivaavat monimutkaiset sairaudet, joille ei tunnu olevan selvää lääketieteellistä selitystä tai nimeä. Näihin kuuluvat myös psykosomaattiset sairaudet, joissa yhdistyy kehon, mielen ja hermoston toiminta. Ihmiskuvansa johdosta yksi akupunktion vahvuuksista on tällaisten toiminnallisten vaivojen hoito. Lisää aiheesta kerrotaan toisessa blogitekstissä.
Akupunktiosta apua mielen hoitoon
2020-luvulla elämme maailmassa, jossa ihmiseen kohdistuu elinympäristön taholta voimakkaitakin paineita ja odotuksia. Stressi, kiire ja intensiivinen elämäntapa ovat osa useimpien elämää ja jo nuoren ihmisen pitää totuttautua pakene tai taistele -moodiin. Monet tulevat akupunktiovastaanotolle univaikeuksien takia, vielä useammat stressin vuoksi. Akupunktion avulla voidaan hoitaa näitä molempia. Hyvä uutinen on, että akupunktiohoito aidosti rauhoittaa hermostoa ja valtaosa hoidossa käyneistä kokee, että akupunktio tuo mukanaan syvällisen rentoutumisen. Yleensä hoidon jälkeen myös nukkuu hyvin.
Akupunktion vaikutusta ahdistuksen hoidossa on tutkittua näyttöä, ja monet ovat saaneet hoidosta helpotusta tähän länsimaiseen kansantautiin.
Masennus on niin ikään hyvin tavallinen mielenterveyden häiriö, josta kärsii 6% suomalaisista. Lievän masennuksen hoitona käytetään psykoterapiaa ja vaikeammissa tiloissa turvaudutaan lääkehoitoon. Rentouttavan ja tasapainottavan vaikutuksensa takia akupunktiosta voi olla apua myös silloin, kun masennuksen mustat pilvet nousevat. Hoidossa kuitenkin on tärkeätä huolehtia kokonaiskuvasta, jossa kaikki osa-alueet saavat ansaitsemansa huomion, niin akupunktio kuin terapiakin.
Loppusanat
Vaikka akupunktiosta on apua moniin kipuihin, vaivoihin ja sairauksiin, mikään ihmehoito se ei ole. Akupunktio on ihmisolemuksen kokonaisvaltainen hoitomenetelmä. Parhaat tulokset saa kun käy hoidoissa useamman kerran; 3 – 5 – 10 kertaa, henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Kun hoidetaan pitkään kestänyttä vaivaa, silloin paranemiseenkin tarvitaan pidempi hoitojakso. Parhaimmillaan akupunktion vaikutukset ovat pitkäaikaisia, joskus jopa elinikäisiä.
Akupunktiohoitoa voi tukea suosimalla terveellistä elämäntapaa ja laadukasta ravintoa. Akupunktio ei ole ristiriidassa lääketieteellisten hoitojen kanssa, silti niistä on hyvä kertoa omalle akupunktiohoitajalle.
Kiinnostuitko? Kallion lohikäärmeklinikalla hoidetaan kaikenikäiset asiakkaat vauvasta vaariin. Akupunktioon voi tulla kun jokin vaivaa tai särkee. Vastaanotolle olet myös lämpimästi tervetullut hoidattamaan yleisterveyttäsi. Varaa aika tästä.
Lähteet:
The Acupuncture Evidence Project
ScienceDirect
Terveyskirjasto